Áldás vagy átok? – A mobiltelefon

Áldás vagy átok? – A mobiltelefon Magyarországon megközelítőleg 1, 2 millióan használnak rádiótelefont, melyeket fiatalok és idősebbek egyaránt az ing vagy a nadrágzsebükben hordanak.

A mobiltelefon fiatal találmány, elterjedése mindössze néhány éves múltra tekint vissza. Ez az idő kevés ahhoz, hogy a szervezetre, az egészségre gyakorolt hosszú távú hatását tudományos igénnyel kimutassák. A tudósok azonban figyelmeztetnek, hogy a mikrohullám, különösen az agyhullámokkal találkozva, hatást gyakorol az élő szervezetre és annak legfőbb vezérlőjére, az agyra.Az antenna végén jelentkező ún. kapocssugárzás 800 mikroW/cm2, amely a korábban meghatározott folyamatos sugárzási határérték nyolcvanszorosa!

Ezt tapasztalhatjuk is: amikor hosszabban beszélünk, egy idő után fülünknél melegedést érzünk. Vannak, akik fülzúgásra panaszkodnak, másoknak gyakrabban fáj a fejük, de a rendszeres gyakori használat esetén a hosszú távú emlékezet gyengülést is tapasztalják.

Egy egyetemi professzor szerint a hordozható telefonok egyes szívritmus-szabályozóval élő embereket akár több másodpercre is nagyon súlyos helyzetbe hozhatnak.

A szakemberek az elektromágneses hullámok kétféle hatását különböztetik meg: az ún. termikus és a nem termikus hatást. A termikus hatás azt jelenti, hogy a szervezet elnyeli a hullámok energiáját. A sejtek ennek következtében 0,5-1 fokkal felmelegszenek.

A mobiltelefon káros sugárzása 70-80 cm-es körzetben észlelhető. Az is tény, hogy a mobiltelefon alkalmazásáról gyorsuló világunkban nem mondhatunk le. Legtöbbünk számára immár alapvető munkaeszköz, hatékonnyá teszi üzletünk szervezését, segítségével szorosabb kapcsolatot tarthatunk családtagjainkkal is.

Minderről nem mondhatunk le, de nem kell használatával egészségünket sem kockáztatnunk. Ezért ne lógjon állandóan fülünkön a telefon, ne hordjuk a mobilt zakózsebben vagy szívünk feletti ingzsebben, és ne tegyük a vesénk környékére sem. Lehetőleg táskában hordjuk, és igyekezzünk a beszélgetéseket a minimálisra csökkenteni. Tinédzser gyermekeink a randevúikat ne mobiltelefonon beszéljék meg.

Hasonló a helyzet a hordozható ” vonalas ” telefonnal is. Aki teheti, csökkentse minimálisra ezeken a telefonon folytatott beszélgetéseit, és próbálja vezetékes telefonon vagy személyesen lebonyolítani a társalgást.

– Hiszen nincs is jóízűbb az élő beszélgetésnél.

Bencze Ágnes
természetgyógyász, radiesztéta