A vízerek mellett a földsugárzásnak okai lehetnek az úgynevezett földvetődések is. A Föld állandó feszültség alatt áll és folyamatosan mozog. Mindenekelőtt saját forgása miatt lépnek fel jelentős feszültségek. Ezek az erők még a kontinenseket is eltolják, sőt egymásra is tolják.

Ez a tolódás, egymásba ékelődés feszültségeket hoz létre, a feszültség szülte erők pedig fel szeretnének szabadulni. Ha ez sikerül, a Föld megremeg, hullámok futnak végig testén, amelyek nemcsak a rengés helyén, hanem attól jóval távolabb is műszeresen mérhetők.

Az ilyen folyamatok vezetnek azután az úgynevezett földvetődésekhez és a geológia törésvonalakhoz.

A vetődések során keletkező törésvonalak mentén energiák szabadulnak fel. Ezek az energiák sugárzás formájában megjelennek a Föld felszínén. Kialakulhatnak nagyobb építkezések mélyépítési munkái következtében, nagy terheket szállító kamionok, billencsek forgalmának rezgéskeltő hatására a felszín közeli rétegekben.

A törésvonal geológia-függő, keletkezhet, illetve meg is szűnhet. Előfordulhatnak bennük veszélyes gamma-sugárzások, ezért ha törésvonalat találok, minden esetben használom a Geiger–Müller-számlálót is, mert a gamma-sugárzások viszonylag gyorsan, néhány hónap leforgása alatt súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Ilyen esetben az ágyat mindenképpen át kell tenni máshova.

A nagy mennyiségben felgyülemlett földgáznak vagy kőolajnak is van sugárhatása. Az érctartalmú kőzetek hasonlóképpen energiaforrások, a keletkezett hullámok kilépnek a földből, s elvegyülnek a világmindenség különféle sugaraival.

A törésvonalak igen rövid idő alatt jelentős egészségügyi problémákat okozhatnak, roncsolnak, ahol csak érik a szervezetet. Leginkább daganatos betegségek kiváltó okai lehetnek.